Kertas Kerja..


KAMI DENGAN INI MEMBERIKAN KEBENARAN KEPADA SESIAPA SAHAJA UNTUK MENYALIN CONTOH KERTAS KERJA PEMBINAAN INI. AKAN TETAPI KAMI MEMINTA SEDIKIT SUMBANGAN UNTUK TABUNG PEMBINAAN SURAU KAMI; BOLEH TRANSFER ATAU CASH DEPOSIT KE AKAUN YANG TERTERA – TERIMA KASIH, “

Salam Sejahtera…

Berikut dipostkan sebahagian kertas kerja Cadangan Pembinaan Surau Al-Qayyum untuk tatapan semua, buat masa ii, kami tidak dapat memuat naik semua satu set kertas kerja disebabkan file yang sangat besar iaitu 18Mb. Sila berhubung dengan pihak kami sekiranya saudara/i ingin mendapatkan set kertas kerja tersebut.

Wassalam

KERTAS KERJA – Ringkas

PENDAHULUAN

Bandar Armada Putra merupakan satu perbandaran yang baharu dibuka pada awal tahun 2003.  Kelewatan penyerahan unit-unit kediaman kepada pembeli disebabkan kegawatan ekonomi yang melanda pada penghujung tahun 1997 menyebabkan perpindahan masuk penduduk agak perlahan selepas beberapa tahun ianya dibuka.

Pada hari ini, selepas 6 tahun dibuka, 60% daripada unit-unit kediaman telahpun dihuni samada oleh pemilik asal unit-unit kediaman tersebut atau pun dihuni oleh penyewa-penyewa yang kebanyakkannya terdiri daripada anggota Tentera Laut DiRaja Malaysia, anggota Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM), penuntut serta tenaga pengajar Kolej SEGi.

KEMUDAHAN SURAU SEDIAADA

Buat masa sekarang, terdapat 2 buah surau untuk kemudahan penduduk. Salah satunya terletak di Blok E, Flat Sri Bahtera (Surau Sri Bahtera) – yang dapat memuatkan sekitar 60 jamaah, – dibina dari dua unit kediaman tingkat bawah dan sebuah surau sementara di Blok C, Sri Samudra (Surau Al-Qayyum)-Belakang Kolej SEGi, dibina dengan mengubahsuai 4 unit kedai – dengan kapasiti jamaah seramai 500 orang – dan surau ini digunakan untuk solat Jumaat.

KEPERLUAN SEBUAH SURAU BARI DI ATAS TAPAK KEKAL

Memandangkan trend kemasukkan penduduk baru yang meningkat tahun demi tahun, juga pertumbuhan penduduk sedia ada, serta kemudahan surau sedia ada yang agak tidak selesa, sempit dan terpelosok dicelah unit-unit kedai, kami Ahli Jawatankuasa Surau Al-Qayyum serta penduduk Bandar Armada Putra amnya, telah bermesyuarat dan bersetuju untuk membina sebuah surau baru yang lebih selesa di atas tapak yang telah diluluskan di dalam pelan susunatur Bandar Armada Putra.

Untuk keperluan mengerjakan solat Jumaat, kapasiti jamaah yang menjangkau lebih 500 orang sekarang, juga dijangkakan meningkat dengan mendadak dalam masa dua tahun akan datang.  Surau yang lebih besar dan lebih selesa amat-amat perlu dimulakan pembinaannya dari sekarang.

Adalah diharapkan, dengan siapnya surau baru ini kelak, para penduduk setempat dapat mengerjakan ibadat dalam suasana yang lebih selesa. Sebuah surau di atas tapak baru dan dikhaskan, diharapkan dapat memberikan impak yang lebih besar pada khalayak kerana sebarang aktiviti dan program yang dirancang akan dapat dilaksanakan dengan lebih tersusun.

TAPAK SURAU BARU

Tapak surau yang akan dibina terletak bersebelahan kiri jalan utama Bandar Armada Putra di atas sebuah tanah seluas 0.5ekar – lot PT 51677. Ianya juga terletak bersebelahan dengan Sekolah Kebangsaan Pulau Indah 2 di sebelah timur .

Kedudukannya yang strategik di tengah-tengah susunatur unit kediaman iaitu Flat Sri Bahtera , Rumah Teres  dan Apartment Sri Bayu -dijangka dapat menarik lebih ramai jamaah pada waktu-waktu solat harian serta aktiviti-aktiviti surau kelak.

PELAN LANTAI DAN TAMPAK SURAU BARU

Untuk memulakan kerja-kerja rekabentuk pelan bangunan , kami pihak Ahli Jawatankuasa Pembinaan telah melantik firma Arkitek Fajar yang beralamat di Pusat Bandar Melawati. Manakala untuk kerja-kerja rekabentuk struktur, elektrikal dan mekanikal serta system bunyi – kami telah mendapat pengecualian sementara untuk perlantikan Perunding daripada pihak MPK sehingga mendapat kelulusan pelan bangunan dari pihak Arkitek.

Rekabentuk surau  dengan tampak (fasade) yang moden dengan mengambilkira rekabentuk unit-unit kediaman di persekitaran surau, diharap dapat membentuk satu suasana harmoni yang dapat mengadunkan suasana persekitaran dan melahirkan ambian kekitaan pada hati dan nurani para jamaah surau kelak.

Kemudahan-kemudahan yang dirancang termasuklah sebuah surau dengan ruang solat yang luas tanpa gangguan tiang-tiang, sebuah pejabat dan bilik PA, kemudahan tempat wudhuk lelaki dan perempuan, bilik persiapan jenazah dan sebuah dapur untuk penyediaan jamuan untuk majlis-majlis yang akan dianjurkan. Terdapat juga sebuah  menara dengan rekabentuk geometri juga akan menambahkan seri surau ini kelak.

Surau baru ini dijangka dapat memuatkan seramai 600 orang jamaah di dalam ruang utama surau dan sehingga 100 orang lagi jamaah di bahagian anjung kiri, kanan dan hadapan. Rekabentuk surau juga membenarkan sedikit pengubahsuaian pembesaran ruang solat pada masa hadapan. Pembesaran ruang kelak akan dapat menampung pertambahan jamaah seramai 150 orang.

ANGGARAN KOS PEMBINAAN

Anggaran kos pembinaan yang dibentang di dalam kertas kerja ini adalah berdasarkan kepada maklumat semasa dengan mengambilkira keluasan lantai dan kemasan biasa seperti jubin seramik untuk lantai luaran dan kemasan permaidani untuk ruang solat dalaman serta ruang pejabat. Kos keseluruhan dianggarkan sebanyak RM910 ribu.

SALURAN DERMA DAN PEMBIAYAAN PEMBINAAN

Kami, Ahli Jawatankuasa Pembinaan Surau amatlah berbesar hati untuk menerima sebarang bentuk derma atau pembiayaan untuk merealisasikan harapan dan impian penduduk Bandar Armada Putra, untuk memiliki sebuah surau baru yang lebih selesa untuk beribadat dan menjalankan aktiviti-aktivi keagamaan.

Sebarang bentuk bantuan keewangan, amal jariah ataupun bantuan material seperti bahan-bahan pembinaan seperti simen, jubin, batu bata serta kelengkapan surau seperti alat pandang dengar, lampu, kipas, penyaman udara, alatan sanitari dan sebagainya bolehlah disalurkan kepada saluran-saluran seperti berikut:

Bantuan Kewangan:

1: “Bank in” ke dalam akaun AmIslamic Bank (Akaun Pembinaan)

A/C:       131 202 200088 3

Nama A/C:        Surau Al-Qayyum

2: “Bank in” ke dalam akaun Maybank Islamic (Akaun Pentadbiran)

– Sila SMS untuk makluman kepada 012-3080362 (Riza- Bendahari)

A/C:       5 62049 005 621

Nama A/C:       Surau Al-Qayyum Bandar Armada Putra

Bantuan bantuan Lain:

Sila berhubung dengan mana-mana AJK Pembinaan dan nyatakan hasrat dan jumlah bantuan, pihak kami akan menguruskan hal-hal yang berkaitan.

AHLI JAWATANKUASA PEMBINAAN SURAU

Untuk melicinkan pentadbiran dan urusan pembinaan surau baru, Ahli Jawatankuasa Surau Al-Qayyum, bersetuju memikul sama tanggungjawab sebagai Ahli Jawatankuasa Pembinaan, ini adalah untuk mengelakkan kerenah pentadbiran dan masalah komunikasi di antara AJK.  Senarai penuh Jawatankuasa Pembinaan Surau berserta nombor talipon disertakan Untuk kemudahan para penderma dan penyumbang untuk menyalurkan bantuan .

SURAT-SURAT BERKAITAN CADANGAN PEMBINAAN

Sebagai bukti kebenaran dan kesahihan cadangan pembinaan surau ini, disertakan bersama beberapa surat-surat penting yang berkaitan untuk bacaan pihak yang berminat.

PENUTUP

Kami Ahli Jawatankuasa Pembinaan dan AJK Surau Al-Qayyum serta semua penduduk Bandar Armada Putra amatlah berbesar hati di atas segala bantuan samada dalam bentuk kewangan, material, tenaga dan nasihat dalam merealisasikan harapan kami untuk memiliki sebuah surau baru. Semoga, segala bentuk bantuan yang telah dan akan diberikan akan mendapat ganjaran yang setimpal dari Allah s.w.t.

Kami berdoa, moga-moga dengan terbinanya surau ini kelak, syiar Islam di Malaysia akan terus berkembang maju selaras dengan pembangunan fizikal negara ini.

Wassalam dan Jutaan Terima Kasih.

Advertisements

21 Komen (+add yours?)

 1. Mohd Hamim Sharif
  Jun 14, 2010 @ 17:25:21

  Assalamualaikum wr wb.

  Saya Mohd Hamim Sharif ingin memohon contoh penuh kertas kerja pembinaan surau. Di atas bantuan tuan didahului dengan ucapan ribuan terima kasih.

  Yang benar,
  (MOHD HAMIM SHARIF) 012 9785414 / 03 8886 4203

  Balas

 2. Mohd Hamim Sharif
  Jun 17, 2010 @ 10:33:25

  Assalamualaikum

  Saya Mohd Hamim Sharif ingin memohon contoh penuh kertas kerja pembinaan surau. Di atas bantuan tuan didahului dengan ucapan ribuan terima kasih.

  Yang benar,
  (MOHD HAMIM SHARIF) 03 8886 4203 / 012 978 5414

  Balas

  • suraualqayyum
   Jun 17, 2010 @ 21:44:56

   Salam

   Silakan.. yang baik dikongsi
   Minta bantuan untuk mewarwarkan blog ini dan hulurkanlah derma kedalam tabung pembinaan surau kami seikhlas yang mungkin.

   Terima kasih

   Balas

 3. JIMMY
  Jul 02, 2010 @ 09:38:05

  Saya sangat memerlukan contoh kertas kerja yang tuan maksudkan.
  Oleh itu, mohon agar tuan dapat menghantar dengan cara email contoh kertas kerja tersebut.

  Insyaallah – saya akan emailkan. terima kasih di atas kunjungan

  Balas

 4. Ismail b. Haji ahmad
  Ogo 17, 2010 @ 15:36:10

  Tuan,
  Saya sangat memerlukan contoh kertaskerja penuh yg tuan maksudkan.
  Saya mewakili tempat kami tengah merangka untuk membuat Surau kekal mengantikan surau yg sedia ada di kawasan Flat perumahan..
  Oleh itu saya sangat berbesar hati sekiranya tuan dapat menghantar dengan cara email contoh penuh kertas kerja tersebut.sekian terima kasih..budi baik tuan cuma allah sahaja yg dapat membalasnyaa..

  Balas

 5. Abd Rashid Abdul Jalil
  Jan 25, 2011 @ 13:57:38

  Saya ingin mohon contoh kertas kerja pembinaan surau tuan. Segala bantuan tuan amat dihargai.

  Balas

 6. MA'ARUF BIN ISHAK
  Apr 26, 2011 @ 10:30:32

  Assalamualaikum wbt..mohon jasa baik tuan untuk emailkan contoh kertas kerja pembinaan surau untuk panduan saya dalam menjayakan cadangan pembinaan surau di sk pekan papar sabah..syukran…wsalam..Ma’aruf Ishak 016-8182675

  Balas

 7. hj haris bin hj jabbarun
  Dis 14, 2011 @ 10:22:50

  Assalamualaikum;

  Saya mewakili kampung saya, ingin mohon jasa baik tuan untuk emailkan contoh kertas kerja pembinaan surau untuk panduan saya dalam menjayakan cadangan pembinaan surau di Kg Look Kuban, Pulau Bum-Bum, Semporna Sabah

  Wassalam

  Balas

  • suraualqayyum
   Jan 12, 2012 @ 14:13:23

   Tuan Haji copy jer apa yang kami sertakan dalam blog ini.. lepas tu paste dalam words doc, kemudian boleh edit sebagaimana keperluan tuan haji..

   Moga berjaya membina..

   Balas

 8. kg. sri repah, tampin
  Mac 03, 2012 @ 20:46:48

  saya mewakili masjid kg sri repah memohon agar pihak tuan dapat berkongsi kertas kerja ini untuk pengubahsuaian bagi masjid kami. masjid kami tidak dapat menampung jemaah.

  Balas

 9. Jalani
  Mac 06, 2013 @ 01:11:51

  Assalamualaikum Tuan,
  Utk pengetahuan tuan kami dalam proses untuk membina surau tetap dan menubuhkan Tabung Pembinaan. Kami cuba mendapatkan potongan cukai untuk pemberi sumbangan tetapi syarat2 dari LHDN terlalu banyak. Bolehkah tuan emailkan kepada kami contoh2 kertas kerja yg dibuat pihak tuan, contohnya berkenaan undang2 kecil tabung pembinaan. Bantuan dari pihak tuan amat2 dihargai…Jazakallah

  Balas

  • suraualqayyum
   Jun 26, 2013 @ 15:14:17

   Tuan,

   Kami tidak mendapat kebenaran untuk potongan cukai oleh LHDN disebabkan syarat2 dan kerenah birokrasi yang terlalu banyak. Kami cuma mendapat kebenaran kutipan derma pembinaan daripada pejabat agama, JAIS untuk tempoh satu tahun dan dilanjut selama setahun berikutnya dengan mengemukakan penyataan akaun dan jumlah kutipan semasa dan pembayaran. Kertas kerja ini yg dipostkan adalah sebagai panduan dan tuan bolehlah mengolah sesuai dengan keperluan pembinaan surau tuan. terima kasih

   Balas

 10. www.fcidebtsettlement.com
  Mei 19, 2013 @ 11:39:41

  I’m truly enjoying the design and layout of your site. It’s
  a very easy on the eyes which makes it much more pleasant
  for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme?
  Great work!

  Balas

 11. mohamad zulhairin bn mohamed anuar
  Mac 05, 2014 @ 00:58:50

  salam tuan,,saya memerlukan bantuan daripada pihak tuan untuk emailkan kertas kerja surat dan segala berkaitan untuk prmbinaan surau taman saya di johor..minta tuan pertimbangkan..
  terima kasih

  Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: